"The Roundabout" 

Thomas Jefferson UniversityPhiladelphia, PA

05-021.jpg
Roundabout 5_90.jpg

“The Roundabout,” built in 1992, occupies the one acre forecourt of the Bluemle Life Sciences Building on the Thomas Jefferson University campus in center city Philadelphia, PA. Adams design of the site includes a series of curving walls that define changing spaces around the central earth mound with water wall set into it. Water flows across the granite slabs of the upper water wall into a pool below. In the northwest corner of the site, lighted doorways and stoops recalling the city’s row house facades lead to a separate courtyard with a podium and paving in the shape of the Great Lawn at Monticello. Past and present medical research is referenced in botanical imagery etched into bronze plates that are set in the granite paving.

05-022.jpg
R'bout nite stoops.jpg
Rbt.-WWcu.jpg
R'about basin w_kids.jpg
09 R'about image plate paving.jpg
05-031.jpg
05-030.jpg
Roundabout terraced walls.jpg
adamsalice06_2.jpg

Thomas Jefferson University (10th and Locust St.), Philadelphia, PA  1992
216’ x 260’  granite, bluestone, flagstone, poured-in-place and precast concrete, steel, bronze, earth, plants, water

A percent-for-art project of the Philadelphia Redevelopment Authority and

Thomas Jefferson University  

Architects: Kling-Lindquist, Mary Jaron Kelley, Carl Demas

Hydraulic Engineer: Gerry Palevski

Stonework: Dan Lepore and Sons

Concrete: P. D’andrea, Inc.

Models: Nancy Fasoldt 

Etching for image plates: Prowat Laucheroen